Algemene informatie

Een volmacht is een document waarmee u een ander de mogelijkheid biedt om namens een (rechts)persoon bepaalde (rechts-)handelingen te verrichten. Dus een document waarmee een (rechts)persoon een ander de bevoegdheid geeft u bij situaties, zoals omschreven in die volmacht, te vertegenwoordigen. In Turkije is een notariële volmacht veelal verplicht. De volmachten dienen opgesteld te zijn volgens bepaalde regels.Een volmacht voor Turkije dient aan vormvereisten te voldoen.

Volmachten worden onder meer afgegeven om namens u bijvoorbeeld onroerend goed aan te kopen, te verkopen, over te dragen of banktransacties en investeringen te mogen verrichten. Procesvertegenwoordiging en belastingzaken zijn eveneens bij volmacht te regelen. Aan een advocaat wordt ook een notariële volmacht gegeven om u in- en buiten rechte te vertegenwoordigen.

Volmacht voor Turkije: Opstellen bij een notaris in Turkije

U kunt als buitenlander bij een Turkse notaris terecht op het moment dat u over een Turks belastingnummer beschikt. Een notaris in Turkije is een ambtenaar en aldus in dienst van de overheid. De notaris heeft een lijdelijke rol: hij verstrekt u geen ongevraagd advies en voert in principe alleen zijn taken uit. Als een buitenlander bij een Turkse notaris een volmacht op gaat stellen, dient er een tolk aanwezig te zijn die geregistreerd is bij betreffende notariskantoor. Bovendien dient de tolk de taal te spreken van de cliënt voor wie hij / zij moet vertalen.

Opstellen bij een notaris in Nederland

Nederlandse notarissen kunnen voor u een volmacht opstellen ofwel uw handtekening legaliseren op een document waarvan zij de inhoud niet beoordelen.

Bij de aankoop van onroerend goed is het conform Turks recht verplicht om een volmacht welke is gelegaliseerd door een buitenlandse notaris, op te stellen in de taal van het land waar de notaris werkzaam is. Bij volmachten die worden opgesteld om een advcocaat het recht te geven om namens u te procederen, mag de taal van de volmacht ook Engels zijn. Sepers c.s. heeft een richtlijn voor notariskantoren opgesteld over de vorm die de volmacht dient te hebben.

De handtekening van de notaris die de volmacht legaliseert dient vervolgens geverifieerd te worden door het doen aanbrengen van een apostille. Een apostille is een verklaring van de rechtbank waar de notaris staat ingeschreven. De rechtbank verklaart dat de handtekening van betreffende notaris correct is.

Vervolgens dient het document, voorzien van apostille, te worden vertaald naar de Turkse taal. Deze vertaling moet vervolgens gelegaliseerd worden door een Turkse notaris. Als al deze stappen zijn gezet, kan het document dienen waarvoor het bedoeld is.

Opstellen bij het Turkse consulaat in uw thuisland

U kunt ook een volmacht voor Turkije op laten stellen op een Turks consulaat in het land waar u woonachtig bent. U dient dan zelf een afspraak met een tolk te maken die bij het consulaat is geregistreerd. Sinds mei 2020 kunt u uitsluitend op het Turks consulaat terecht na het maken van een afspraak online. In de praktijk zien wij vaak dat de tolk een afspraak voor u maakt, zodat beide agenda's goed afgestemd zijn. Het voordeel is dat de volmacht direct in het Turks wordt opgesteld. In Nederland is er een Turks consulaat in Rotterdam, Deventer en Amsterdam.

Welke volmachten kan Sepers c.s. voor u opstellen?

De meest bekende volmachten die regelmatig worden opgesteld zijn:

  • Volmacht voor onroerend goed Turkije
  • Volmacht voor erfenis Turkije
  • Volmacht voor advocaat Turkije
  • Volmacht voor overdracht voertuig Turkije
  • Volmacht voor echtscheiding Turkije
  • Volmacht voor bankrekening Turkije
  • Volmacht voor aandelenoverdracht Turkije
  • Volmacht voor oprichting rechtspersoon

Afwijzing of acceptatie volmacht in Turkije

Wij werken met actuele voorbeeldteksten die vrijwel altijd door de instanties worden geaccepteerd. Ook wij kunnen geen garanties geven: soms ben je afhankelijk van de interpretatie van een ambtenaar in Turkije. Als betreffende ambtenaar een onduidelijkheid bespeurt in de tekst van de volmacht, zal hij/zij u kunnen verzoeken de volmacht opnieuw op te laten stellen. Gemiddeld wordt 99% van de volmachten die door ons kantoor zijn opgesteld geaccepteerd door de instantie waarvoor het bedoeld is.

 

Wilt u ook een volmacht voor Turkije laten opstellen? Neem contact op via 0181 41 61 77 of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..