Turkije biedt de buitenlandse investeerder een groot aantal kansen en mogelijkheden om zaken te doen. De keuze tussen de bedrijfsvormen is daarbij een deel van de sleutel tot succes:

  • Het land is strategisch aantrekkelijk gelegen in de nabijheid van Centraal-Azië, het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Europa;
  • Sinds 1996 bestaat er een douane-unie met de Europese Unie waardoor er onder andere een vrij verkeer van goederen en een uniforme handelspolitiek ten opzichte van derde landen is.
  • Vrij (internationaal) verkeer van kapitaal, winsten, dividenden en salarissen;
  • Grote binnenlandse markt met 80 miljoen consumenten;
  • Moderne infrastructuur.

Gaat u commerciële activiteiten opstarten in Turkije, dan heeft u een “entiteit” nodig in Turkije.

Bedrijfsvormen in Turkije

Als Nederlander kunt u kiezen voor verschillende bedrijfsvormen:

  • Heeft u een verblijfsvergunning voor Turkije, dan is het mogelijk een eenmanszaak te starten.
  • Wilt u starten met commerciële activiteiten in Turkije als Nederlands staatsburger of als Nederlandse rechtspersoon, dan kunt u een “limited sirketi”oprichten, een rechtspersoon conform Turks recht, vooral vergelijkbaar met een besloten vennootschap.
  • Wilt u uitsluitend uw producten verkopen via een lokale webiste, dan kunt u ook een filiaal opstarten in Turkije van uw bedrijf. Vooral als u het betalingsverkeer niet via een Turkse bankrekening laat verlopen en de afhandeling met de douane voor u geregeld wordt, is dit een goede optie voor de start in Turkije.
  • Wilt u eerst de markt ter plaatse gaan verkennen dan is een liaison-kantoor voor u de juiste keuze. Oriëntatie op de Turkse markt zonder direct commerciële activiteiten te ondernemen is dan uw doel.
  • Uitsluitend in concern-verband is het logisch om een naamloze vennootschap (anonim sirketi) op te richten: vaak gaat dit om grote bedrijven.

Agent of distributeur

Uiteraard kunt u ook zakelijk actief zijn in Turkije met behulp van een lokale partner. Een agentuur overeenkomst of distributieovereenkomst biedt u een prima mogelijkheid om de Turkse markt te bedienen.

Joint venture in Turkije verplicht?

U bent niet verplicht een Turkse partner te gaan hebben. Bij de bedrijven die commercieel succes hebben zien wij wel vaak een combinatie van een Turkse partner met een buitenlandse ondernemer.

Uit eigen (eigenwijze) ervaring weten wij echter dat dit niet de exclusieve sleutel tot succes is. Een goede boekhouder of accountant is ook van groot belang. Bovendien geldt ook (nog meer) in Turkije: met stroop vangt u meer vliegen dan met azijn. Kennissen is macht in Turkije en u hoeft zeker niet door het stof te kruipen om die kennissen tevreden te stellen.

Locatie: binnen of buiten een vrijhandelszone?

Turkije kent bovendien de prachtige mogelijkheid van een vrijhandelszone. Nadat u besloten heeft welke rechtsvorm voor u het handigste is, zal de plaats van vestiging een overweging zijn. Bewerkt u producten in Turkije voordat u deze doorzendt naar Europese landen of naar het Midden-Oosten? Vrijhandelszones bieden prima faciliteiten.

Neem samen met Sepers c.s. door welke vorm voor u het beste past op basis van de huidige bedrijfsactiviteiten en plannen voor de nabije toekomst .Wij denken met u mee op praktische wijze en met een ervaren blik.

 

#bedrijfsvormen #startup #investinTurkey #investereninTurkije #bedrijfinturkije #distributieovereenkomst #agentuurovereenkomst #RVO